سفر امروز ما به استان خوزستان و نزدیکیهای شهر دزفول است. جایی که از آن دیدن میکنیم آبشار تلهزنگ یا همان آبشار شوی است؛ یکی از زیباترین آبشارهای ایران که حدود 80 متر ارتفاع و 70 متر هم عرض دارد.
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
برای رسیدن به آبشار دو راه ریلی و جاده ماشینرو وجود دارد. مسیر ریلی، ایستگاه تله زنگ در مسیر دورود به اندیمشک است. اگر مبدأ حرکت شما تهران باشد و با قطار قصد طی مسیر را داشته باشید، باید قطار عادی تهران- اهواز را سوار شوید. ایستگاه تله زنگ سه ساعت پس از ایستگاه دورود خواهد بود. اما مسیر ماشینرو از شهر دزفول شروع میشود.
این مسیر از سمت منطقه سردشت دزفول و پیر چل به آبشار منتهی میشود. باید از دزفول به سمت منطقه شهیون بروید. در5 کیلومتری منطقهای به نان پیر یا گوشه، مسیری ماشینرو وجود دارد که تا نزدیکی آبشار میرود. از محل توقف خودرو تا خود آبشار 2 ساعت کوهنوردی و پیادهروی ساده منتظر شما خواهد بود. به تازگی از جاده دزفول به روستای پامنار تا پشت آبشار ۳۵ کیلومتر جاده خاکی باز شده است که با یک ساعت پیادهروی به آبشار میرسند.
آبشار شوی فوقالعاده زیباست اما آنچه این سفر را برای شما دلپذیرتر و به یادماندنیتر میکند سختی و مشکلات راه است. اگر قصد سفر به آبشار را دارید پیشاپیش خود را برای یک سفر چندروزه با مسائل شیرین و تلخ پیشبینی نشده آمده کنید.اگر با قطار میخواهید خود رابه آبشار برسانید بد نیست که بدانید قطار قبل از رسیدن به تله زنگ در ایستگاههای متعددی توقف میکند. مهمترین آنها ایستگاههای بیشه، سپیددشت، چم سنگر، کشور، تنگ هفت و تنگ پنج است.
این مسیر خصوصاً در فصل بهار فوقالعاده زیباست. وقتی به سمت جنوب میروید، ارتفاعات معروف اشترانکوه را در سمت چپ خود خواهید دید. تونلهای طویل و متعدد از خصوصیات دیگر این مسیر است. توصیه میشود مقدار زیادی از وقت خود را در کنار پنجره قطار بگذرانید. برای آنهایی که این مسیر را در روز طی نکردهاند، طبیعت زیبا و پرصلابت زاگرس به یاد ماندنی است.
قطار در کنار رودخانه خروشان سزار به جنوب میرود. سزار هرچه بیشتر میرود پرآبتر و سهمگینتر میشود؛ چراکه از هر دره، چشمه، رودخانه یا آبشاری به سزار افزوده میشود.معمولاً قطارهای عادی ساعت 1:30 صبح به ایستگاه تله زنگ میرسند. بنابراین بهتر است شب را در مسجدی که در کنار ایستگاه راه آهن است سپری کنید.
بهترین زمان حرکت به سمت آبشار هم یکی دو ساعت قبل از طلوع خورشید است. چون با توجه به گرمای منطقه، بخشی از مسیر را به دور از تابش اشعه خورشید طی خواهید کرد.برای رسیدن به آبشار 4 تا 5 ساعت در راه خواهید بود. مسیر از سمت راست ایستگاه شروع میشود. ادامه مسیر در مجاور یک رودخانه به روستایی با دو خانوار منتهی میشود. بعد از این روستا، روستای سرسبز شوی قرار دارد. قبل از رسیدن به روستا لازم است از عرض رودخانه عبور کنید.
در مواقع کمآبی به راحتی میشود از رودخانه عبور کرد. هنگام پر آبی لازم است به آب بزنید. به خاطر داشته باشید هرچه به تنگه نزدیکتر شوید امکان عبور از رودخانه کمتر و خطرات آن بیشتر خواهد شد.اگر هوا رو به تاریکی میرود، میتوانید شب را در منزل یکی از روستائیان سپری کنید. از روستای شوی امتداد جوی آب را در پیش گیرید تا به تنگه برسید.
بخش خطرناک سفر در این منطقه است که جهت تسهیل در عبور و مرور بخشی از کوه را سیم بکسل بستهاند تا جهت حمایت از آن استفاده کنید. از این مکان حدود یک ساعت و نیم تا آبشار فاصله است. هنگامی که به روستای شوی رسیدید، نیازی به عبور از رودخانه و نهایتاً سیم بکسل نیست. میتوانید مسیر خود را ادامه داده و از کوه سربه فلک کشیده مقابلتان صعود کنید
این سربالایی راه شما را از نظر مسافت دور خواهد کرد اما مسیری است که عشایر برای جابهجایی احشام خود از آن استفاده میکنند. بنابراین خطر آن بسیار کمتر است. نکتهای که میبایست به آن دقت کرد این است که در مجاورت آبشار معمولاً رطوبت آبشار باعث اذیت افراد میشود و در کنار رودخانه نیز میبایست فاصله در حدی باشد که صدای آب خیلی آزاردهنده نباشد.آبشار تله زنگ به علت واقع شدن در ابتدای استان خوزستان از آب و هوای گرم برخوردار است.
از این رو بهترین زمان بازدید از آن 15 اسفند تا اواخر فروردین است. بعد از این مدت فصل گرمای منطقه فرا میرسد.اما به خود آبشار که بخواهیم بپردازیم باید گفت پوشش گیاهی اطراف آبشار مشتمل بر درختان بید، انجیر، مو،زبان گنجشک، افرا، کیکم و بلوط است. تله زنگ از سطح دریا حدود 450 متر ارتفاع دارد. اما ارتفاع بالای آبشار 846 متر است. نام کوهی که آبشار از فراز آن به پائین میریزد، چورویک است. البته برخی به اشتباه آن را چهل و یک تلفظ میکنند.
در پائین بخش عمودی آبشار، آب بهصورت پله پله تا کف رودخانه جریان دارد. این بخش پوشیده از خزه است. برای رسیدن به زیر آبشار لازم است دو بار از عرض رودخانه عبور کنید. اگر وقت کافی دارید، برای دقایقی هم شده به زیر آبشار بروید. لذتِ رسیدن به زیر آبشار، صدای مهیب آبی که از بالای سر روی شما میریزد، وزش باد و مناظر زیبای روبهرو دریچه جدیدی از لذت طبیعت گردی را به روی شما باز خواهد کرد. برای این کار حتماً با افراد باتجربه همراه شوید.
حدود 40 دقیقه بالاتر از آبشار اول، آبشار دیگری قرار دارد که به آبشار دوم شوی معروف است. میزان آب این آبشار نیز بسیار متغیر است. نزدیک این آبشار حوضچههای متعددی برای آبتنی وجود دارد. در کنار آبشار دوم (در مواقع کم آبی) جا برای اطراق وجود دارد.